Tarihçe

   Marmara Üniversitesi, 1883’te kurulan Hamidiye Yüksek Ticaret Okulu’na kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. Marmara Üniversitesi bünyesinde fakülte sayısı 21’e, meslek yüksekokul sayısı 4’e, enstitü sayısı da 13’e yükselmiştir. Üniversitemizde halen açık olan önlisans ve lisans program sayısı 199’dur. 3 bin öğretim elemanı ve 80 binin üzerinde öğrenci barındırmaktadır.

   Gelişen teknolojiye uyum sağlamanın gereği olarak yıllar içinde eğitimde teknoloji kullanımı artmıştır. Bununla birlikte öğrenci ve öğretim elemanlarının eğitim faaliyetlerinden beklentileri değişmiştir. Bu beklentiler uzaktan eğitimin aktif olarak kullanılmasını gerekli kılmıştır. Bu kapsamda günümüz ihtiyaçlarını karşılamak ve öğrencilerin hayat boyu, iş başında ve ihtiyaç anında öğrenmelerini desteklemek amacıyla 29 Ocak 2009 tarihinde Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) kapsamında eğitim öğretim faaliyetleri başlamıştır.

   Marmara Üniversitesi’nde UZEM’ın açılması Prof. Dr. Münir ŞAKRAK’ın yönerge hazırlıkları ile başlamış olup, kurucu müdür Prof. Dr. Abdülkerim KAR’ın girişimleri ile eğitim öğretim faaliyetleri başlamıştır. İkinci dönem müdürlüğü 2014 yılından 2017 yılına kadar Prof. Dr. Süleyman BEYOĞLU; üçüncü dönem müdürlüğünü 2017 yılından 2018 yılına kadar Doç. Dr. M. Volkan TÜRKER; dördüncü ve beşinci dönem müdürlüğünü 2018 yılından 2022 yılı sonuna kadar Prof. Dr. Faruk UÇAR yürütmüştür. Altıncı dönem müdürlüğünü ise tekrardan Prof. Dr. M. Volkan TÜRKER yürütmektedir.

   Öncelikle 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında, Marmara Üniversitesi bünyesinde tüm öğrencilere sunulan ortak zorunlu derslerin (YÖK 5(i) dersleri olarak da bilinir) uzaktan eğitimle sunulmaya başlaması sağlanmıştır. Bu doğrultuda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I-II, Türk Dili I-II ve Yabancı Dil I-II dersleri her yıl üniversitemiz genelinde yaklaşık 25.000 öğrenciye uzaktan eğitim yöntemi ile sunulur hale gelmiştir. 2012-2013 Eğitim öğretim yılında Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan Bilgisayar Programcılığı ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (SBMYO) bünyesinde yer alan Pazarlama bölümlerinin uzaktan eğitim önlisans programları açılmış ve öğrencilere hizmet verilmeye başlanmıştır. 2013-2014 eğitim öğretim yılında SBMYO bünyesinde Dış Ticaret ve Muhasebe ve Vergi Uygulamaları alanlarında iki yeni uzaktan eğitim önlisans programı açılmıştır. 2014-2015 eğitim öğretim döneminde ise Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Moda Tasarımı ve İş Sağlığı ve Güvenliği önlisans programları açılmıştır. 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan Mühendislik Yönetimi ve İş Güvenliği yüksek lisans programlarına da altyapı desteği sunan UZEM, Marmara Üniversitesinde senkron ve asenkron metotlarla yürütülen tüm çevrimiçi eğitim ve öğretim süreçlerine altyapı desteği sunmaya devam etmektedir.

  Özellikle 2020 yılı Mart ayında başlayan Covid-19 Pandemi sürecinde; 2019-2020 Bahar, 2020-2021 Güz ve Bahar dönemlerinde Üniversitemizde yer alan tüm akademik birimlerin önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetleri uzaktan eğitim sistemine taşınmış, her hafta gerçekleşen 15 bin adet tekil çevrimiçi ders kapsamında 80 binin üzerinde öğrencimiz ile 3,200 civarında akademisyenimizin uzaktan eğitim sistemi üzerinde bir araya gelerek ders yapabilecekleri, ödev, sınav, kısa sınav, ders notu paylaşımı vb. imkanlara sahip bir teknik altyapı sunulmuştur. Bilindiği gibi 2021-2022 Güz ve Bahar dönemlerinde ülke genelinde azaltılan pandemi tedbirleri neticesinde 100% uzaktan eğitim yerini hibrit eğitim ve öğretim süreçlerine bırakmıştır. Söz konusu bu iki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze öğretimin yanında çevrimiçi yürütülen derslere uzaktan eğitim altyapı desteği sunulmaya devam edilmiştir. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem felakati sonrasında tekrar %100 uzaktan eğitim ve öğretime geçildiğinden 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar yarıyılında da Üniversitemizde yer alan tüm akademik birimlerin önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetleri bir kez daha uzaktan eğitim sistemine taşınmıştır. Anılan bu akademik dönemlerde; Üniversitemizde ortalama ders saati 3 saat olarak hesap edilecek olursa, 15 bin civarında farklı ders için bir haftada 45 bin saat senkron ders yürütme kapasitesine ve anlık 20 bin canlı kullanıcıya hizmet verebilir hale getirilen sunucu altyapılarıyla Marmara UZEM, Ülkemizin en güçlü uzaktan eğitim altyapılarından bir tanesine sahiptir. 

   Bugün Marmara Üniversitesi’nde yürütülmekte olan ortak zorunlu dersler (YÖK 5(i) dersleri) için yaklaşık 25.000, uzaktan eğitim önlisans programlarında yaklaşık 1300 ve uzaktan eğitim yüksek lisans programlarında yaklaşık 300 öğrenciye hizmet vermekte olan UZEM, altyapı imkanlarını sürekli geliştirme amacıyla çalışmalarını hızla sürdürmektedir. 


Bu sayfa Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 13.03.2024 14:18:52 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM