Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Tarihçe

Marmara Üniversitesi 1883’te kurulan Hamidiye Yüksek Ticaret Okulu’na kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. Marmara Üniversitesi bünyesinde fakülte sayısı 16’ya, yüksekokul sayısı 9’a, enstitü sayısı da 11’e yükselmiştir. Üniversitemizde halen açık olan önlisans ve lisans program sayısı 199’dur. 3 bin öğretim elemanı ve 70 binin üzerinde öğrenci barındırmaktadır.

Gelişen teknolojiye uyum sağlamanın gereği olarak yıllar içinde eğitimde teknoloji kullanımı artmıştır. Bununla birlikte öğrenci ve öğretim elemanlarının eğitim faaliyetlerinden beklentileri değişmiştir. Bu beklentiler uzaktan eğitimin aktif olarak kullanılmasını gerekli kılmıştır. Bu kapsamda günümüz ihtiyaçlarını karşılamak ve öğrencilerin hayat boyu, iş başında ve ihtiyaç anında öğrenmelerini desteklemek amacıyla 29 Ocak 2009 tarihinde Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) kapsamında eğitim öğretim faaliyetleri başlamıştır.

Marmara Üniversitesi’nde UZEM’ın açılması Prof. Dr. Münir ŞAKRAK’ın yönerge hazırlıkları ile başlamış olup, kurucu müdür Prof. Dr. Abdülkerin KAR ’ın girişimleri ile eğitim öğretim faaliyetleri başlamıştır. İkinci dönem müdürlüğü ise 2014 yılından bugüne Prof. Dr. Süleyman BEYOĞLU tarafından yürütülmektedir.

Öncelikle 2010-2011 yıllarında, Marmara Üniversitesi bünyesinde tüm birinci sınıf öğrencilerine sunulan ortak derslerin uzaktan eğitimle verilmesi sağlanmıştır. Bu doğrultuda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I-II, Türk Dili I-II ve Yabancı Dil I-II dersleri üniversite genelinde yaklaşık 25.000 öğrenciye uzaktan eğitim yöntemi ile sunulmaktadır. 2012-2013 Eğitim öğretim yılında Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan Bilgisayar Programcılığı ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (SBMYO) bünyesinde yer alan Pazarlama bölümlerinin uzaktan eğitim programları açılmış ve öğrencilere hizmet vermeye başlamıştır. Çalışmalarını hızla sürdüren UZEM 2013-2014 eğitim öğretim yılında SBMYO bünyesinde Dış Ticaret ve Muhasebe ve Vergi Uygulamaları olmak üzere iki yeni önlisans programı açmıştır. 2014-2015 eğitim öğretim döneminde ise Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Moda Tasarımı ve İş Sağlığı ve Güvenliği önlisans programları açılmıştır.  2013-2014 eğitim öğretim yılında Fen Bilimleri Enstitüsü kapsamında Mühendislik Yönetimi ve İş Güvenliği olmak üzere iki yüksek lisans programı açan UZEM, eğitim vermeye ve desteklemeye devam etmektedir.

Bugün Marmara Üniversitesi’nde verilmekte olan ortak dersler için yaklaşık 25.000, önlisans programlarında 1300 ve yükseklisans programlarında 300 öğrenciye hizmet vermekte olan UZEM, vizyon ve misyonlarını gerçekleştirmek amacıyla çalışmalarını hızla sürdürmektedir.

Bu sayfa Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 22.10.2015 14:23:34 tarihinde güncellenmiştir.